Marte tok med barna ut på tur

 

Nytt denne tiden til å stoppe opp, bruke sansene, gjør noe nytt, og fokusere på det positive. Hva kan jeg om min familie lære? Hvordan ønsker vi å ha det nå og i etterkant av dette? Hvilke muligheter har en, hvilke gode nye vaner kan vi ta med oss videre? Kommer vi tettere på hverandre, ja det kan vi vel tørre å påstå. Bruk dette til noe produktivt, i stedet for at vi skal se på alt av «problemer» vi nå står oppi. Vi får ikke noe godt igjen av å fokusere på det negative! Ute på tur kommer i hvert fall alle våre nye gode ideer 🙂 Hold hodet og kroppen aktiv i naturen, det vil løse mye!

Hvordan planlegger du en slik tur?

Å planlegge litt i forkant er viktig for at det skal bli en vellykket tur, slik at dette skal være noe barna har lyst å gjøre igjen. En tursekk som alltid står klar på boden er gull verd. Det vil si at den er pakket med det som en har med hver gang. Det eneste en da trenger å pakke med er mat og klær etter været. Da blir den enkle spontan-turen faktisk mulig å gjennomføre. Start enkelt, ut i hagen, ut i nærmiljøet, ut i nærmeste skog, ut til nærmeste fjell. Det passer godt å trene på dette nå i disse nærtur tider. Erfaringer gjør oss tryggere. Dette vil igjen gjøre oss rystet til lengre turer på et senere tidspunkt. Det meste handler om erfaring, prøve seg frem og finne ut hva som fungerer for deg og dine. Gå litt utfor stien, da blir det et lite eventyr, der en finner egne små hemmelige steder der «ingen har vært før». Vær nysgjerrig som barna, da blir de engasjert, og innholdet på turen handler ikke lenger om det som er «kjedelig» ..»nå skal vi gå en tur»

Men hva betyr egentlig det?

Det kan høres veldig kjedelig ut, eller? «hvorfor skal en gå tur»? Jeg kjenner på det selv. Det å bare gå tur der en har vert mange ganger før, uten nytt innhold, stimulerer lite. Nye steder, nye temaer, nye måter å «gå tur på» , da tror jeg mange vil knekke «turkoden» med barna. Lek med barna, ikke vær den «kjedelige voksne». Så lenge alle er varme/tørre (ekstra sokker, lue, buff/hals, votter/hansker i sekken, tips: dunjakke om en skal sitte litt stille) og mette (nok mat og drikke, gjerne varm drikke, snack, trenger ikke kun å være usunt, men litt ekstra «bensin» er lov på tur).

Når vi er ute på tur kommer vi nærmere på hverandre. Vi er fortsatt en del av naturen, selv om vi over lang tid har distansert oss mer og mer ifra den. Dette tror jeg påvirker oss når vi er ute i naturen, det å komme i kontakt med den igjen, være en del av den, gjør at vi gjerne også er mer «oss selv». Vi senker skuldrene og får de gode samtalene. Jeg føler jeg kommer mer i kontakt med barna på tur, for da er vi virkelig sammen med alle sansene våre. Skjermtid blir glemt når vi er ute. Det vil ikke si at det ikke blir mas om den når vi da kommer hjem igjen. Jeg tenker at om vi er ærlige med barna og forteller de hvorfor vi tenker det er bra å være ute, litt fakta om naturen, kroppen, fysisk og psykisk helse, så vil mye være gjort. La de kjenne etter og sette ord på selv hva de syns er bra med å være ute, se, lytte, føle, smake, bruke alle sansene.

Prøv ut nye ting!

Det er en fin arena også for å prøve nye ting, når det gjelder mat og det å spise litt sunnere. Alt smaker bedre ute, så det kan være en gyllen mulighet for «kresne unger». Som jeg sier, ingen er «kresne» slik i utgangspunktet. Det er kun små smaksløker som ikke har prøvd nye ting nok ganger. Jo mer fakta, info en har, jo mer lærdom om og i naturen, jo lettere er det å ta gode valg både for oss selv og naturen/miljøet. Gjør gjerne barna bevisst på skjermtid, hvordan sansene blir og ikke blir stimulert, når den har vært «for lang» , hvorfor det da er vanskelig å få skjermen bort, mer krangling, kjefting, «suring», syting. Hvorfor blir humøret slik negativt ladet? Hva er det vår natur trenger av stimuli? Fra tidenes morgen har vi vært jegere og sankere, brukt nærmiljøet, naturen rundt oss, levd i ett med den, fordi vi er en del av den. Naturen i oss tiltrekkes av den naturen den er en del av. Om vi lytter til den vil det gjør oss godt.

Jeg mener og tror at hver og en av oss vil bli mer lykkelige, om vi får mer natur i livene våre. Tips: Sjekk nærturer der du bor, turistforeningen kommer med mange gode tips i disse dager. På UT.no finner du mange gode turforslag!